Workshop Clickertraining

clickerWat is clickertraining
Clickertraining is geschikt voor iedereen die zijn of haar hond wil opvoeden of trainen op basis van samenwerking en wederzijds respect. De clicker is een klein plastic doosje, met een metalen stripje. Door op het stripje te drukken komt er een ‘click’ geluid uit. Dit geluid, de click, wordt gebruikt om het gewenste gedrag van de hond te markeren en aan te geven dat een beloning volgt.

Bij Hondenschool Happy Dogs kunt u een workshop Clickertraining volgen. In 5 lessen leren wij u de principes van clickertraining, daarnaa kunt u uw fantasie de vrije loop laten voor wat betreft het aanleren van gedrag ! De workshop wordt individueel gegeven en kost € 100. De theoretische uitleg kunt u hieronder vinden:

1. Betekenis geven aan de click
Voordat je hiermee begint, zal de click eerst betekenis moeten krijgen voor de hond. Dit doe je door de click steeds te laten volgen door iets wat door de hond als beloning wordt gezien. In veel gevallen is dat een voertje. Als je dit een aantal maal hebt herhaald, weet de hond dat de click betekent dat er een beloning komt.

2. Gewenst gedrag belonen
Als de click eenmaal waarde heeft gekregen voor de hond, zal hij zijn best gaan doen die click te verdienen. Om nu iets aan te leren met behulp van de clicker kun je het gedrag dat je wilt zien uitlokken en vervolgens clicken op het moment dat de hond dat gedrag vertoont. Je kunt ook wachten tot de hond het gewenste gedrag spontaan vertoont, of je kunt de situatie zo maken dat de kans groot is dat de hond het gewenste gedrag gaat vertonen.

3. Cue koppelen aan gedrag
Pas als de hond het gewenste gedrag betrouwbaar vertoont (vaak en uit zichzelf) wordt er een 'cue' aan het gedrag gekoppeld. (Bij clickertraining spreken we liever van een cue dan van een commando, omdat het woord 'commando' dwang impliceert). Een cue kan zowel verbaal als visueel zijn. Dus je kunt 'zit' zeggen, maar je kunt bijvoorbeeld ook je hand opsteken als aanwijzing dat je wilt dat de hond gaat zitten. Door deze cue een aantal maal vooraf te laten gaan aan het gedrag, zal de hond gaan anticiperen en het gedrag al uitvoeren als hij de cue hoort of ziet.

Timing is belangrijk
De belangrijkste rol van de clicker is dus communicatie met je hond. Met de click vertel je de hond heel precies welk gedrag hem een beloning oplevert. Het voordeel ten opzichte van direct belonen met een voertje is, dat je met de clicker veel beter kunt timen. Met een voertje ben je meestal te laat en beloon je in feite vaak ander gedrag.

Welke voertjes
U moet beloninkjes gebruiken waar de hond helemaal wild van is. Veel gebruikte zijn blokjes gerookte kipfilet, gedroogde lever, of de kleine beloninkjes die u in de dierenspeciaalzaak kunt kopen. Zorg er wel voor dat ze heel klein zijn. U geeft tijdens de trainingen misschien wel 50 voertjes en u wilt meteen weer door. Hap-slik-weg-formaat dus.

Positief en creatief trainen
Bij clickertraining wordt gewenst gedrag dus beloond. Ongewenst gedrag wordt niet gestraft, maar zoveel mogelijk voorkomen. Het is wetenschappelijk bewezen dat als je ervoor zorgt dat de hond niet de fout in gaat, dat ie veel en veel sneller leert. Dit vraagt enige creativiteit van de  handler. Maar niet alleen de handler, ook de hond leert creatief denken van clickertraining. Doordat er bij clickertraining niet met straf, dreiging of dwang wordt gewerkt, is trainen voor zowel hond als baas een superleuke  bezigheid.

Duur van de trainingssessies
Trainingsessies moeten kort zijn, maximaal 10 minuten. Bij een pup maximaal 5 minuten. Het is veel effectiever om 3 sessies verspreid over de dag te doen, dan 1 lange sessie. De kracht zit hem namelijk in de herhaling. Door veel te herhalen maak je als het ware een spoor aan. Elke trainingssessie moet altijd afgesloten worden met spel, bv. met een flos of een ander speeltje. Een paar minuten spelen is voldoende, u bepaalt wanneer het genoeg is, stop in elk geval voordat de hond zijn interesse verliest. Gebruik een speeltje wat de hond superleuk vindt, en berg deze op. Dit speeltje gebruikt u alleen na de trainingssessies, dan blijft het namelijk exclusief.

Clickertraining versterkt de band met je hond
Een ander voordeel van clickertraining is dat je als handler goed leert te kijken naar je hond. De hond op zijn beurt neemt actief deel aan het leerproces door zelf te leren nadenken welk gedrag hem een click, en dus een beloning oplevert.  Training is dus een interactief proces, waarbij samenwerking centraal staat. Dit maakt dat clickertraining niet alleen een goede manier is om de hond allerlei gedragingen aan te leren, maar ook nog eens de band tussen handler en hond versterkt.

Tot wanneer gebruik je de clicker
De clicker wordt in principe alleen gebruikt om bepaald gedrag aan te leren, dus tot en met de cue. Daarna kun je willekeurig nog wel de clicker gebruiken, maar dat hoeft niet persé.

Video’s
http://youtu.be/omZt5Eu8nfE