Over hondenvoeding

Verreweg de meeste honden in Nederland krijgen brokken. Maar wist u dat er ook zoiets als rauw voer bestaat ? Ook wel KVV of Kompleet Vers Voer genoemd. Wij geven onze honden rauw voer omdat het veel en veel gezonder is. Het verschil tussen beide soorten voeding is namelijk groot. Heel simpel gezegd is hondenbrokken vergelijkbaar met McDonalds, en rauw voer met de schijf van 5. McDonalds kunt u uw hele leven lang eten, maar op den duur gaat u klachten krijgen die misschien niet 1-2-3 terug te herleiden zijn op de voeding, maar U wel op uw klompen aan kunt voelen dat dat wel zo is.

Wist u dat de meeste grote merken eigendom zijn van grote Multinationals:

Eukanuba     Is van Proctor & Gamble (Always, Head &shoulders, Dreft, Pringles)
Hill's   Is van Colgate-Palmolive (tandpasta, shampoo)
Pedigree   Is van Mars (Mars, M&M’s, Snickers, Twix, Balisto)
Purina   Is van Nestle (Kitkat, Lion, Nuts, Rolo, Maggi)

Het is nooit bewezen want de productielocaties zijn verboden terrein, maar wij kunnen ons goed voorstellen dat deze multinationals het afval wat ze overhouden bij de productie van humane voedingsmiddelen gebruiken als ingrediënten voor hun hondenvoeders. De meeste producenten geven geen enkele informatie over hoe hun hondenvoeding geproduceerd wordt en waar de ingrediënten precies vandaan komen. De Keuringsdienst van Waarde heeft hier een mooie reportage over gemaakt (er zijn 3 delen dus kijk zeker de andere ook, zie rechterzijde youtube).

De multinationals voeren grote reclamecampagnes om de consument er maar zo goed mogelijk van te overtuigen dat hun hondenvoeder de gezondheid van uw hond waarborgt maar de praktijk bewijst dat dit niet het geval is. Steeds meer honden hebben voedselintolerantie´s of allergieën. Steeds meer honden krijgen maag-, lever- of andere vormen van kanker. Steeds meer honden krijgen epileptische aanvallen. Deze toename van gezondheidsproblemen loopt gelijk met de toename van commerciële hondenbrokken als hoofdvoedsel voor de meeste honden.

Opmerking: Bovenstaande tekst is onze mening. Er zijn vele meningen over hondenvoer, wij willen met deze informatie alleen bereiken dat u zelf kritisch bent en een eigen mening vormt over hetgeen het beste is voor uw hond.

Omdat elke hond nog steeds hetzelfde spijsverteringssysteem heeft als die van een wolf, is Kant-en-klaar Vers Vlees (KVV) het beste wat u uw hond kunt geven. Rauw voer zorgt namelijk voor:

  • Een sterke darmflora waardoor uw hond beter bestand is tegen darminfecties
    (brokken worden zo steriel mogelijk gemaakt, waardoor de hond geen weerstand kan opbouwen in de darmen)
  • Rauw voer verkleint de kans op allergieën.
    (In brokken zitten geur-, kleur- en smaakstoffen, geeft u dat het eerste jaar dan kan uw hond allergieën gaan ontwikkelen die zich pas op latere leeftijd zullen openbaren)
  • Rauw voer zorgt voor een gelijkmatige groei
    (in brokken zit meestal teveel calcium en fosfor. Hierdoor groeit de pup te hard met groeipijnen tot gevolg)
  • De pups worden sneller zindelijk
    (ze poepen minder veel,het meeste wordt namelijk verteerd, en de urine is zuurder waardoor minder kans op blaasontsteking)
  • De tanden blijven schoner
    (in brokken zitten allerlei stoffen die tandplak veroorzaken)


Rauw voer is zeker geen verwennerij ! Het is pure noodzaak als u een gezonde hond wilt hebben. Het is zeer belangrijk dat u rauw voer geeft gedurende het eerste jaar, de zgn. groeifase. Daarnaast worden gezonde honden ook nog eens ouder.  Wist u dat een hond genetisch gezien 20 jaar kan worden? Als u rauw voer niet ziet zitten, schakel dan pas over naar brokken als uw pup 1 jaar is, dus na de groeifase.

Welke merken ?
Er zijn heel veel merken Kompleet Vers Voer (KVV genoemd), en eigenlijk zijn er weinig slechte merken bij. Belangrijk voor u om te onthouden is dat u het niet moet kopen in de supermarkt. Goed voer koopt u bij een dierenspeciaalzaak of via internet. Wij geven onze honden Lotgering, zij bezorgen aan huis. Andere goede merken zijn Carnibest en Prins Petfoods.  In Belgie is Duck goed verkrijgbaar. U kunt ook andere hondenbezitters vragen of zij rauw voer geven en waar ze dat kopen. Misschien heeft uw plaatselijke slager ook rauw voer voor honden. Vraag in dat geval wel of het complete voeding is en niet alleen afvalvlees bij elkaar gedaan. Rauw hondenvoer bestaat minimaal uit vlees, spier, bot en organen.

Zo geeft u rauwvoer:
Rauw voer is diepgevroren en zo bewaart u het ook: in de vriezer. De bevroren worst laat u langzaam ontdooien in de koelkast. In de groentela ontdooit het langzamer. Normaal gesproken legt u 1 dag vantevoren het voer in de koelkast. Het nagenoeg ontdooide rauw voer haalt u een uur voordat u het geeft uit de koelkast. Het vlees moet op kamertemperatuur komen.

Hoeveelheid rauw voer:
Een pup krijgt 5% van zijn lichaamsgewicht, een jonge hond (3 jr.) krijgt 3-4% van zijn lichaamsgewicht, per dag, 2/3e 's morgens, de rest ’s avonds.  Een oude hond (7+jr.) krijgt 1-2% van zijn lichaamsgewicht, per dag. Wordt een hond te dik dan geeft u gewoon wat minder. Wordt een hond te mager dan geeft u wat meer. Een hond is te dik als u zijn ribben niet meer kunt voelen.

Voorbeeld: uw hond van 12 maanden weegt 15 kilo, dan krijgt ie 4% van 15 kg = 600 gram per dag, 400 gram ’s morgens, 200 gram ’s avonds.


Welke brokken zijn wel goed
Wij hopen u ervan overtuigd te hebben dat, zeker gedurende het eerste jaar, rauw voer toch echt het beste is voor uw hond. Als u rauw voer teveel gedoe of te duur vindt en liever brokken wilt geven, koop dan alleen brokken die graan- en glutenvrij zijn, en zonder chemische toevoegingen (bv. conserveringsmiddelen). U zult zien dat verreweg de meeste brokken granen bevatten, hieronder vallen gerst, gierst, haver, rogge, zemelen, tarwe en boekweit. Rijst en mais vallen ook onder de granen doch zijn wel acceptabel in hondebrokken. Als u toch liever brokken wilt geven kies dan voor 1 van de volgende merken: Natural Health, Green Heart, Dog Lovers Gold, Beste Futter, Profine, Acana, Power of Nature, of Orijen.

Er zullen ongetwijfeld nog wel meer graan- en glutenvrije hondenbrokken zijn, voor elke portemonnee. Vraag in uw dierenspeciaalzaak welke brokken graan- en glutenvrij zijn, en geen geur-, kleur- of smaakstoffen noch conserveringsmiddelen bevatten. Sommige mensen zullen misschien gaan lachen als u dit zo vraagt of vragen of uw hond zwaar allergisch is, laat ze maar, zij weten niet beter.

Snacks:
Ook hier geldt: graan- en glutenvrij ! De beste snacks zijn de natuurlijke snacks (die niet in een fabriek geproduceerd zijn, maar gewoon gedroogd worden)  Bijvoorbeeld:  gedroogde kippennekjes, gedroogde pens, bullepeesjes etc. Wij geven onze honden gewone brokjes als beloning tijdens het wandelen en de training. Als snack krijgen ze gedroogde of gerookte produkten, bv. varkensoren, bullepeesjes en gedroogde runderpensjes.