Bent u wel klaar voor een hond ?

Voordat u een huisdier aanschaft, is het belangrijk dat u stilstaat bij de consequenties voor u, uw gezin en de hond. Honden zijn afhankelijke dieren en hebben uitgebreide zorg en aandacht nodig. Dat betekent dus dat u veel tijd, energie en geld in uw huisdier moet investeren. In Nederland komen jaarlijks 25.000 honden terecht in een asiel. Hoewel er voor bijna al deze honden weer een nieuw tehuis wordt gevonden, willen wij met dit artikel zoveel mogelijk mensen vantevoren bewust maken van de gevolgen die de aanschaf van een hond met zich meebrengt.

Tijd
De allerbelangrijkste factor. In Nederland lopen heel veel gefrustreerde honden rond met allerlei gedragsproblemen. Niet voor niets zijn er steeds meer hondengedragstherapeuten :). Trekken aan de lijn, uitvallen naar andere honden of zelfs mensen, blaffen als de bel gaat, blaffen als ze even in de tuin gelaten worden, angsstoornissen etc. etc. Verreweg de meeste problemen worden veroorzaakt door het simpele feit dat de hond zijn energie niet kwijt kan.

Een volwassen hond heeft minimaal één wandeling van 45 minuten nodig, elke dag opnieuw, naast zijn gewone plasrondjes. De meeste honden krijgen alleen de dagelijkse plasrondjes en mogen als ze geluk hebben af en toe op het hondenuitlaatterrein spelen met andere honden. Dat is echt niet genoeg. Het is bewezen dat honden die die dagelijks een stevige wandeling voor hun kiezen krijgen, veel minder gedragsproblemen vertonen. Als u dus een aantal dagdelen werkt, stel uzelf dan de vraag hoe u het bewegingsprobleem op die dagdelen gaat oplossen. Een uitlaatservice kan een oplossing bieden, maar dat kost geld, en dient u dus ook mee te nemen in uw beslissing.

Energie
Het eerste jaar kost het veel energie om uw hond op te voeden. Hoe meer tijd en energie u aan uw hond besteed, hoe meer plezier u aan uw hond zult beleven. Qua gedrag of opvoeding is een hond vergelijkbaar met een kind van een jaar of 7. Zijn hele leven lang zal de hond soms bepaalde streken vertonen (daarom houden we zoveel van ze !), maar u moet daar wel tegenkunnen.

Geld
Geld is heel belangrijk. Gemiddeld kost een hond € 75 per maand. Voeding, snackjes, extra speeltjes, ontwormingsmiddelen, anti-tekenspul, dierenarts, hondenbelasting etc. etc. het loopt al snel op. En wat doet u met de hond als u op vakantie gaat? Een dierenpension kost € 10 - € 15 per dag. Helaas zijn heel veel hondenrassen doorgefokt, dus soms kunt u ook te maken krijgen met een flinke onvoorziene rekening van de dierenarts, of wordt u genoodzaakt om elke maand voor € 35 aan medicijnen voor uw huisdier te kopen. Als het een eenmalige aandoening is: een beetje ingreep kost al gauw € 500 - € 1000. Vergis u dus niet in de kosten van een hond. Voor ziektekosten kunt u een spaarrekening openen of een verzekering afsluiten. Een spaarrekening is het meest voordelig omdat u dan nooit te maken heeft met de dekkingsbeperkingen die de meeste huisdierverzekeringen hebben.

Beperking
En tot slot wordt u door de hond beperkt in uw bewegingsvrijheid. U kunt niet zomaar overal komen. Zo zijn in de meeste vakantiehuisjes en andere openbare gelegenheden honden niet welkom. Als u gewend bent om met het vliegtuig op vakantie te gaan, dan zal de hond vaak niet mee kunnen. Natuurlijk is er dan een dierenpension, maar daar doet u uw hond echt geen plezier mee. Uw hond is een lid van uw gezin, en verdient het om samen met u mee op vakantie te mogen.

Laat u door bovenstaande zeker niet ontmoedigen ! Het is bewezen dat het hebben van een hond een zeer positieve invloed op uw gezondheid heeft, nog afgezien van het feit dat ze zoveel plezier (kunnen) geven. Dit artikel is alleen bedoeld om u bewuster te maken van uw verantwoordelijkheden als (toekomstig) eigenaar van een hond, zodat u weloverwogen de beslissing neemt en dan ook de verzorging afstemt op de behoeften van de hond.

Tip 1 !
Koop nooit een hond omdat ie er leuk uitziet. Koop een hond die bij uw gezin past. Er zijn vele hondenrassen en ze zijn allemaal gefokt voor een specifiek doel en hebben dus specifieke raseigenschappen. Wij kunnen de verschillende rassen voor u op een rij zetten en u advies geven welk hondenras goed bij uw gezin past. Zie ook rasoriëntatie.

Tip 2 !Zorg ervoor dat u een hond koopt met een energieniveau wat bij uw gezin en levensstijl past. Als u een hond koopt met een hoog energieniveau, terwijl u een laag energieniveau hebt, dan is dat vragen om problemen.